Srpnový kurz pro maminky s malými dětmi 2009

12.09.2009 21:53

Tento kurz probíhal trochu méně hekticky pro nás pořadatele a lektory. Byli jsme v jiném složení než na prvním kurzu, pomáhaly celé rodiny - moje sestra, maminka, můj manžel, Jana Koloušková a její rodina, a samozřejmě si kurz nelze představit bez pomoci rodiny Nehls, všem, kteří pomáhali s tímto kurzem moc děkuji. Je skoro neuvěřitelné, kolik lidí pomáhalo… Nemusím snad ani dodávat, že vzhledem k ceně byl kurz spíše neziskového charakteru.

            Ale užili jsme si to. Pro maminky byl připraven program vždy dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne, kdy se mohly věnovat tvůrčí práci, aniž by se musely starat o děti. Pondělí bylo věnováno keramice, modelování a točení na kruhu. Pracovali jsme s kameninou, jelikož výpal v milíři, který všechny zúčastněné čekal ve středu večer, by hlína jiného charakteru sotva přežila… V úterý se maminky rozjely s filcováním z barevné ovčí vlny, jednalo se o techniku suchou jehlou. Ve středu dopoledne si vyrobily šperky z hmoty zvané FIMO.

Pro děti jsme připravili bohatý program, malovaly a kreslily, vyráběly keramiku, hrály hry, zpívaly, naučily se nové písničky, a vyzkoušely hru na různé hudební nástroje, ale největší oblibě se těšili koně. Fík a Feya se staly miláčky dětí, a děti si mohly vyzkoušet nejen čištění koně, ale samozřejmě se také povozily na koňském hřbetě. A snad už také ví, jak se správně chovat ke koni.

Středeční odpoledne jsme pak pro všechny účastníky kurzu - tedy maminky i děti společně - připravili tajemný labyrint plný úkolů. Labyrint jsme postavili v jídelně, temné chodby jsme vytvořili z dek, šnůry, nábytku … Děti i maminky procházely labyrintem a hledali na základě indicií poklad (ručně vyrobené dárky od lektorky Jany) a také příběh plný moudrosti…

            Ale středeční večer byl pro nás organizátory a lektory ještě hodně dlouhý. Maminky a děti sledovaly večerní zadělávání a pečení kváskového žitného chleba v peci na dřevo. Zároveň všichni pomáhali stavět milíř ze žáruvzdorných cihel, dovnitř jsme dali přežahlou keramiku a koks. V noci milíř nádherně žhnul…

            Kromě tohoto programu byly maminky i děti svědky dojení ovcí a dokonce si to mohly vyzkoušet samy díky Ingovi Nehls, který vše ochotně ukázal.

            Jedna z maminek, Eva, se zabývá drátenictvím, a tak po večerech všechny zájemce učila techniky drátování, což byla báječná relaxace. Myslím, že nakonec odjížděli všichni spokojeni.

Točení na kruhu...Miláček dětí koník Fík.Nechyběla ani hudební lekce.Dojení ovcí děti lákalo.Pečení chleba v peci vytápěné dřevem.Pálení keramiky v milíři.Atmosféra u milíře byla neopakovatelná.Ukázka točení na hrnčířském kruhu.Noční lekce drátování s Evou.Takhle vypadá keramika z milíře.Práce s barevnou vlnou (filcování) s Janou.Malování děti bavilo.Na stavbě milíře všichni pomáhali...Hotové výrobky maminek z FIMO.

 

—————

Zpět