Bezplenková komunikační metoda

19.09.2009 22:01

Co to je?

Pokud o tom slyšíte poprvé, možná nebudete věřit. Kupodivu to není žádná novinka, ale vlastně běžný způsob praktikování hygieny nemluvňat od Aljašky (Inuité) po Jižní Afriku. Ve většině původních národů prostě pleny neznají (pokud je tam už nepřitáhla civilizace). Zatímco v civilizovaných zemí odborníci kroutí hlavou a tvrdí, že to není možné, pro zbytek námi zapomenutého světa vlastně ani jiná možnost není.

    Také jsem nechtěla věřit… Nakoplo mě, když mě má kamarádka napsala, že už od šestého týdne života miminka nezná pokakanou plenu, a že začali s bezplenkovou metodou asi ve třech týdnech po narození. Tak jsme začali ve třech týdnech. Nikdy bych nevěřila, že to půjde tak hladce, ale ono je to asi u každého miminka jiné….

Jak na to v praxi?

Našeho synka jsme nechali rozbaleného a čekali na kýžený okamžik. Při kojení většinou čúrával. V okamžiku -kdy čúral- jsme moč chytili do nádobky a celý proces doprovodili zvukem "ččččč...". A to bylo vše. Od té doby to funguje.

    Ze začátku jsme chytali skoro sto procent hlavně v noci, ve dne jak kdy, někdy skoro sto procent jindy tak padesát. Byly také dny, kdy se vůbec nedařilo, většinou byly spojeny s nějakým vývojovým skokem, např. růst zubů, převracení z bříška na záda, lezení, chození, nebo první slůvka....Ale pozor, metoda je ze začátku docela náročná na čas, a pleny se ušetří až později. Nejprve je plen je spíš víc, protože v tom miminko nechce být ani chvilinku. Ani v jednorázovkách, které my používali pouze vyjímečně.

 

Jak poznat, že chce dítko na wc?

Komunikace ohledně vylučování se stále zlepšuje. Ze začátku to bylo nenápadné, jenom kopal nožičkama, pískal vysokými tóny, popř. plakal (a rodič musí přijít na to, co ten pláč znamená: zda "chci jíst" " chci čůrat" nebo "chci spát" atd...). Časem se komunikace zlepšovala a asi od 8-9 měsíců říkal "ččččč...“ , chtěl-li čůrat, a přidal "eeee", když chtěl  kakat. Od 11 měsíců přitáhl nočník, a říkal k tomu čččč nebo eee, pokud  jsem měla něco na práci a nedávala jsem pozor, začal do nočníku mlátit, abych si ho všimla. Někdy se kroutil při jídle a vztekal se, dokud jsme ho nedali na nočník, pak byl spokojený.

 

Na bezplenkové komunikační metodě se mě líbí, že dítě dostává potvrzení, že je vyslyšeno, že je tu někdo, kdo mu naslouchá a adekvátně reaguje, navíc v souladu s jeho vlastním tělem a tělesnými pocity.

 

Asi od roku a půl si říká, že chce kakat nebo čůrat, protože to umí říci. A pokud na sobě má jen tričko (v létě), tak si na nočník sedne sám, kdy potřebuje.

 

Kde se dozvíte víc?

 Knihy:

Nakladatelství DharmaGaia vydalo v roce 2009 knihu Bez plenky (Laskavá moudrost přirozené hygieny nemluvňat), autorkou je Ingrid Bauerová. V této knize nalezněte všechny potřebné informace.

 Weby:

www.mokoshop.eu – webové stránky propagátorky bezplenkové metody paní Bory Berlinger, která je poradkyní pro tuto metodu a také nabízí ve svém obchůdku řadu praktických věcí, jako například systém minimální pleny, čínský nočníček nebo ergonomický nočník (pokud máte chlapečka, tak ideální, po našich zkušenostech jediný nočník, kdy nemusíte uklízet po vyčůrání podlahu, navíc dítku se v něm nijak nekrčí a sedí rovně- také vyjímka)…

www.modrykonik.cz  - hledejte diskuzní fórum na téma bezplenková komunikační metoda


Zajímavé knihy:

Paul C. Holinger, K. Donerová: Co říkají děti, než se naučí mluvit , TRITON

 



 

—————

Zpět